Pärnu - Tallinna pyörällä

Tänään olisi pyöräretken paikka Tallinnaan. Väljempiä väyliä pitkin odotettavissa oleva matka olisi 150 km luokkaa. Petri ja Eme ajavat autolla Via Balticaa pitkin, minä omien eväitteni ja vesieni kanssa seikkailen keskemmältä.

Pärnun kautta kulkee kaksikin Viron valtakunnallista pyöräreittiä, näiden reittien perusteella päätin koukata alun vähän etelämpää ja poistua keskustasta 56 tietä pitkin. Pienen vahinko-oikaisun jälkeen reitti osoittautui ihan mukavaksi, tie kiemurteli muutaman kivikirkollisen pikkukylän kautta ja asfaltti oli suht ok pintainen. Pyörätien pätkiäkin oli siellä sun täällä melko satunnaisen oloisesti, eräskin jatkui umpikujaan sata metriä viimeisen poistumistien jälkeen.

Varsinaiset pyöräreitit olivat pidempiä ja kiersivät itäänpäin, joten lähdin omille teilleni. Isolle tielle käännyttyäni ja muutaman rekan imussa heiluttuani alkoivat sadepilvet kerääntyä päälle. Tuuli kuitenkin näytti käyvän sopivaan suuntaan ja pilvet vaikuttivat loppuvan juuri siellä minne olin menossa, joten jatkoin matkaa. Ensimmäiset 40 kilometriä olivat menneet niin jouhevasti etten vielä halunnut luovuttaa. Pian alkoikin isoja pisaroita tipahtelemaan ja muutaman kilometrin jälkeen satamaan. Tuuli kuitenkin oli myötäinen eikä sadekaan liian voimakas. Ennen hihojen alapuolten tai kenkien kastumista sade alkoi hellittämään ja loppuikin.

Pääsin pienemmälle tielle ja aurinko alkoi jälleen paistamaan. Seuraavat 40 kilometriä menivätkin parin kylän kautta koukkaavaa tietä seuraillessa ja välistä kevyitä eväitä syödessä. Hiljalleen takapuoleen alkoi sattumaan pehmustetuista housuista huolimatta ja taukojen määrä lisääntyi. Pääsin kuitenkin matkan keskiväliin sattuneeseen kaupunkiin (Rapla) ja etsin pizzapaikan nimeltä Pannipizza. Tiskin vieressä roikkui pizzojen koon valinnan helpotukseksi mallina iso ja pieni pizzan paistopannu. Valitsin isomman, normaalin pizzan kokoisen. Kaikkien näiden selvien vinkkien jälkeen vasta pizzan tullessa pöytään hoksasin että tämähän on pannupitza eikä normaali ohut. Ehkä oli nälkä. En millään jaksaisi syödä kaikkea ja loppujen kuljettaminenkin olisi melko vaikeaa täyteen ahdetussa pyörälaukussa. Pitsanmyyjällä kuitenkin oli antaa kaksi foliopussia johon jäänteet menivät tiiviisti, ja laukusta vedet pyöräpaidan takataskuihin nostamalla tilaakin löytyi.

Pizzaa sulatellessa pyöräilin kaupungista ulos autojen opasteita seuraillen. Vähemmän liikennöity vaihtoehtoinen reitti olisi kulkenut lännempää ja olisi ollut suunnilleen saman mittainen, mutta en tiennyt sen kunnosta mitään. Jatkoinkin valtatien leveää piennarta kolmisenkymmentä kilometriä ennenkuin liikennemäärä Tallinnaa lähestyessä alkoi kasvamaan ja päätin koukata pienemmälle reitille Kohilan kohdilta. Tarpeeton poikittaissiirtymä kasvatti matkaa jonkun kilometrin, mutta loppumatka osoittautui suurimmaksi osaksi pyörätielliseksi ja hyvä kuntoiseksi. Tässä vaiheessa myös yksi valtakunnallinen pyöräreitti oli koukannut reitilleni ja seurailin sitä loppumatkan.

Viimeiset 30 kilometriä ennen Tallinnaa olivat hyvin viitoitetut ja pyörätielliset. Tosin virolaisten kaikki pyörätien kanttikivet ovat vähintään viisisenttiset, joten kaikissa risteyksissä joutuu hidastamaan ja hypähtämään. Taajaman tihentyessä myös hyppiminen lisääntyi ja pyörälaukkuni alkoi hiljalleen valumaan sivulle lukuisista korjaus yrityksistä huolimatta. Kolmisen kertaa jouduinkin pysähtymään ja korjaamaan asian.

Tallinnassa pyöräreitin viitoitukset olivat paikoin hyvät ja paikoin hävisivät kokonaan. Koska ainoa karttani oli puhelimessa tämä tarkoitti pysähtelyä ja kurkkimista vähän väliä sekä muutaman lisämutkan. Itse reitti loppui vanhan kaupungin eteläpuolelle ja toinen reitti, jota pitkin arvelin pääseväni helpoiten leirintäalueelle, kulki vanhan kaupungin pohjoispuolelta. Ainoa ongelma oli, että karttani tekijä ei ollut katsonut aiheelliseksi merkata vanhaa kaupunkia selvästi, joten en tiennyt sen olevan siinä. Mukulakivikatuja taluttaen harvaillessa menikin ainakin tunti. Lopulta pääsin reitille ja hurautin leirintäalueelle ja autolle.

Kokonaismatkaksi tuli 171,26 km, ajaksi liikkeessä 8:11 ja keskinopeudeksi 20,9 km/h. Aamulla lähdin liikkeelle 9:45 ja autolla olin 20:30

« Pärnu Pärnu - Tallinna (Eme) »