Malmö - Kööpenhamina - Billund

Aamun hampaanpesun yhteydessä ovesta syljeskellessä löydettiin sivuovesta uusi salpa aivan alalaidasta. Sillä saa oven takalukkoon, mutta vain jos ei liian kovasti nykäise. Pikaisen aamupalan jälkeen kurvattiin vielä läheiselle Shellille pikavisiitille, ennen siirtymistä seuraavaan maahan. Ruotsista Tanskaan vievä silta maksoi 104e, koska oltiin yli 6 metriä pitkällä matkailuautolla liikkellä. 19 kilometriä pitkän siltaosuuden jälkeen tie sukelsi veden alle ja jatkui 8 kilometriä pitkänä tunnelina.

Kööpenhaminassa harhailtiin auto parkkiin laitakaupungille ja jatkettiin pyörillä keskustaan. Pyörällä liikkuminen toimi hyvin, oli jopa jouhevampaa ajella kuin Oslossa. Pyörät jätettiin parkkiin keskustan tivolin viereen ja jatkettiin jalan ilman turistikarttaa kohti suurinta ihmismassaa. Päädyttiin kävelykadulle. Vaikka oltiin liikkeellä aikaisin sunnuntaina, olivat kaikki tarvittavat turisteja kiinnostavat kohteet auki. Tanskassa kerta oltiin niin käytiin katselemassa Legoja lelukaupassa. Syömään mentiin kiinalaiseen buffettiin.

Ruoan jälkeen tutkittiin pitkä kävelykatu loppuun ja löydettiin kuninkaan kesähupilinnaa ympäröivään puutarhaan. Tanskalaiset olivat leikanneet täyskokoisista puista kahdeksan metrisen pensasaidan. Linnaan olisi voinut ostaa pääsylipun, mutta jatkettiin matkaa. Joka paikassa oli valtavasti pyöriä, päärautatieasemalla varsinkin. Syötiin jäätelöt / sorbetit vielä ennen autolle paluuta.

Pyörillä meitä odotti ilmeisesti voimapihdeillä katkaistu vaijerilukko, sekä pyörät täysin paikalla ja kunnossa. Ilmeisesti varkaat olivat nähneet vain toisen lukon jolla kaikki kolme pyörää oli kytketty yhteen, mutta eivät jämerää rungon ja telineen väliin hyvin sijoitettua U-lukkoa. Paluumatkalla ostettiin paksu ketjulukko menetetyn tilalle. Pyöräliikettä ei tässä kaupungissa tarvinnut etsiä kauaa.

Autolle palattuamme lähdimme suunnitelman mukaisesti maan vastalaidalle Koldingiin yöksi, 230km. Matkalla muistettiin että unohdettiin etsiä merenneitopatsas. Vastaantulijoille iski sunnuntain puoli viiden ruuhka ja liikenne pysähtyi täysin hetkeksi, meidän suuntaan ei ollut ongelmia. Jouduttiin maksamaan toisenkin sillan käytöstä, ~50e tällä kertaa.

Karttaa tutkiessamme ja sinne merkatuille 61 m ja 131 m huipuille naureskellessamme löydettiin Legoland 30 km päästä päivän kohteestamme. Jonkun kilometrin mittaisen mietiskelyn jälkeen päädyttiin suuntaamaan sinne, sillä alkuperäisessä kohteessamme ei ollut oikeastaan mitään mielenkiintoista. Leirintäalue löytyi aivan landian vierestä, Lego teemainen sellainen. Tiskillä kertoivat että kerta on näin myöhä ja olette vain yhden yön niin tulkaa tunnin päästä uudestaan niin saatte quickstop hinnan, eli 120 DKK 320 DKK sijaan. Quickstop kuulemma on heillä 21:00-09:00 välinen pysähdys.

Leirintäalueen ulkopuolisella parkkipaikalla oli 30min aikaraja, joten lähdimme tiedustelemaan itse Legolandin aukioloa, hintoja ja parkkeerausta. Kaikki puiston parkit vaikuttivat maksullisilta, mutta viereisen Lalandin, joka mainosti itseään vesipuistoksi, parkkipaikan opasteissa sanottiin ensimmäisen tunnin olevan ilmainen. Niinpä ajelimme sinne ja kävelimme Legolandin porteille. Itse puisto oli jo kiinni, mutta hinnaston mukaan sisäänpääsy oli lähemmäs 50e.

Aikaa oli vielä kulutettavana joten kävelimme tutkimaan Lalandin hinnastoa. Sisään astuessamme yllätys oli melkoinen, kun laitos paljastui sisäliikuntapuistoksi. Sisäänpääsy oli ilmainen, ainakaan kukaan ei kysellyt mitään, mutta kaikki aktiviteetit piti maksaa yksitellen. Valtavan hallin sisään oli rakennettu mutkitteleva käytävä, jonka varrelta löytyi trampoliineja, keilarata, tenniskenttä, kiipeilyseinä, ravintoloita, pelihalli (missä pelataan kolikoilla ja voitetaan lippuja joilla saa palkintoja) ja lopulta itse uimahalli. Koska oli sunnuntai ja viimeinen tunti ennen sulkemista, oli paikka hiljainen ja aavemainen. Kierreltiin aikamme ja lähdettiin takaisin leirintäalueelle.

Itse leirintäalue oli loistava, suihkut ilmaiset ja vielä elukoitten taputtelupuisto aaseilla ja vuohilla. Ympäristöön oli ripoteltu legoista kasattuja eläinpatsaita ja lapsille oli vielä iso pomppulinnatyyny. Nettikin oli ilmainen.

Suihkussa käynti ei onnistunut kenelläkään oikein sujuvasti. Minä lähdin tiskien ja suihkuvarusteiden kanssa huoltorakennukselle ja vasta vaatteet heitettyäni huomasin, että unohdin shampoon. Katsoin kaipaavasti astianpesuainetta, mutta siinä oli sen verran pelottavia merkintöjä että puin päälle ja pesin hampaat. Petri saapui paikalle shampoon kera, ja meni minun jo hylkäämään koppiin mutta totesi vaatteet heitettyään että vesi ei lähde päälle millään. Muut suihkut olivat varattuja joten lähdimme etsimään uusia. Löydettiin perhesuihkut, jotka olivat pieniä, parilla suihkulla ja pöntöllä varustettuja lukittavia huoneita. Valittiin molemmat omat. Autolla Eme kertoi laittaneensa pukiessaan yöhousut lavuaariin ja sen olleenkin liiketunnistimellinen. Loppuilta meni netissä selvitellessä seuraavia kohteita.

« Oslo - Malmö Billund - Lyypekki »